Historisch gebouw

‘La Demi Lune’ is de naam van het huis waar de mosterd al sinds jaren verkocht wordt. In feite heeft de familie Tierenteyn zich steeds in de nabijheid van de Groentenmarkt in Gent gevestigd. Het was Augustus Tierenteyn die het pand in de jaren zestig van de negentiende eeuw aankocht. Zelf heeft hij er door zijn vroegtijdig overlijden weinig in gewerkt, maar zijn vrouw Adelaïde Verlent maakte van de Groentenmarkt 3 het definitieve onderkomen van het bedrijf.

Etiket-Tierenteyn
winkeloud
2

Historische kenmerken vindt men terug doorheen het hele gebouw, maar de echte blikvanger is het winkelinterieur. Dit bleef gedurende de laatste eeuw zo goed als onveranderd (enkele nodige schilderwerken en praktische aanpassingen buiten beschouwing gelaten). Vanwege het bijzondere karakter en de historische waarde is het winkelinterieur sinds 1995 beschermd. Wanneer men de uitgesleten dorpel aan de inkom opstapt heeft men dan ook niet voor niets het gevoel een beetje in de tijd terug te keren.

winkel9

De halve maan is het symbool geworden van ons bedrijf, haar winkel en onze producten. Het symbool verhuisde samen met het bedrijf in de negentiende eeuw van de gevel van Groentenmarkt 5 (de huidige locatie van Timmermans) naar haar huidige locatie. Op de oude locatie is nog steeds een sculptuur van de halve maan in de gevel te zien. Onze huidige locatie wordt versierd met een prachtig bronzen uithangbord boven de deur.

De halve maan was het symbool van de brouwers. En aangezien de familie Tierenteyn vroeger azijn brouwde, is de opname van deze figuur in de gevel niet geheel onlogisch. Daarnaast gaat het verhaal de ronde dat het embleem nog een andere functie vervulde. Wanneer vroeger dienstmeiden op pad gestuurd werden om inkopen te doen, werden ze voor mosterd naar het huis van de halve maan gestuurd. De halve maan in de gevel maakte het huis herkenbaar aan de meiden (die toen niet konden lezen of schrijven).